Välkommen till en hemsida om Charta 77, landets första och äldsta punkband. Här kommer du kunna läsa allt om bandet och dess medlemmar. De bildades redan 1983 i Köping. Det var Per Granberg som skulle bli bandets sångare och basist som mötte Johnny Smedberg som blev bandets gitarrist som möttes. De sammanstrålade nedanför trappan till dansgolvet i Köpings Folkets Park och bestämde sig för att slå ihop sina påsar och bilda ett band.

Charta 77 tar form

Man behövde även en trummis och hörde sig för med Martin Norberg som tackade ja och så var bandet bildat och spelklart. Att de skulle bli över 30 år av turnerande och skivsläpp trodde nog ingen av dem då men 2019 kan vi konstatera att att det gått 36 år sedan den där dagen i Folkets Park i Köping. Under dessa år har Charta 77 hunnit släppa 19 album och 15 singlar i sin diskografi.

Punk är ju inte en särskilt kommersiell musikstil, den grundar sig på “Gör det själv” och gillar man punk, ja då bildar man helt enkelt ett eget band. Samma sak gäller skivor, de stora skivbolagen är ganska kallsinniga då det gäller att satsa på punkmusik. Därför grundade Per Granberg ett eget skivbolag i början av 1980-talet enligt parollen Gör det själv. Bolaget kom att heta Birdnest och avsikten var främst att ge ut Per Granbergs musik på etiketten.

Charta 77 skördar skivframgångar

Att starta ett skivbolag var ett lyckokast, utan Birdnest Records skulle troligtvis inte Charta 77 nått ut till en så stor publik. Det smått märkliga är att skivbolaget har överlevt branschens många omstruktureringar och är fortfarande Up And Running. Birdnest Records ger även ut plattor åt andra band. Det nionde albumet som Charta 77 släppte med titeln Tecken i tiden nådde plats 34 på den svenska albumlistan 1995. En fin framgång för ett punkband.

De bröt även ut en singel från albumet, Världssamvetet, som nådde 40:e plats på singellistan. Under åren har en hel del av deras musik blivit stora punkhits som till exempel Vykort från Rio, Lilla björn och lilla tiger, Grisfesten, Herrarna i Sandlådan och Ensam Kvar. Under åren som gått har flera av bandets medlemmar slutat och andra har börjat och i dagsläget är det endast Per Granberg som har varit med från start.

Varför Charta 77?

Namnet Charta 77 tog bandet från början. Egentligen är Charta 77 namnet på ett dokument som tillkom i Tjeckoslovakien i slutet på 1976. Dokumentet skrevs under av 242 människor och innehöll krav på att regimen i Tjeckoslovakien skulle följa de mänskliga rättigheterna. Charta 77 blev senare en politisk rörelse med Václav Havel som frontman, han blev sedermera landets president. Per Granberg följde tillsammans med sina vänner utvecklingen i Tjeckoslovakien och blev imponerade och tog namnet som bandnamn.

Efter 20 år in i karriären gav bandet ut albumet Spegelapan, ett album de var mycket nöjda med. Efter releasen tog bandet det lugnt och hetsade inte fram nytt material. På grund av olyckliga omständigheter kom det att gå 12 år innan albumet Salt släpptes 2015. Per Granberg drabbades av en hjärnblödning 2009 och det tog lång tid att komma tillbaka till musiken. Till råga på allt meddelade gitarristen Johnny Smedberg att han slutade i gruppen.

Ingen ände på svårigheterna

När bandet äntligen kommit på fötter hoppade trummisen Johan Hultman av bandet, han hade varit med sedan 2000. Teijo Granberg blev den nya trummisen, han hade sedan tidigare varit med i Charta 77. I mars 2019 drabbades återigen Per Granberg av en hjärnblödning. Det var den gamla som hade gått upp igen. Han opererades men tyvärr vet man ännu inte hur pass återställd han blir och så som varande den drivande i bandet känns gruppens framtid oviss. Här hos oss kan du i alla fall gotta dig i allt om bandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *