Charta 77 bildades utanför dansgolvet i Köpings Folkets 1983. Grundarna var Per Granberg (bas och sång) och Johnny Smedberg (gitarr). Granberg hade tidigare spelat i bandet N.O.S men det bandet hade spruckit, och Granberg sökte därför efter ett nytt band. Duon kontaktade Martin Nordberg som kom att bli bandets första trummis, och det som skulle komma att bli ett av Sveriges främsta punkband hade nu sett dagens ljus. I år har bandet funnits i 36 år och albumen har blivit många.

Om albumet som splittrade gruppen

Det första albumet släpptes 1984 och hette “Välfärdens avfall”. Därefter har bandet bland annat släppt album som “Sista dansen” (1985), “White face” (1988) “Hobbydiktatorn” (1992) och “Tecken i tiden” (1995). Albumet Tecken i tiden från 1995 låg på 34:e plats på den svenska topplistan för album. 2003, 20 år efter bandets grundande, gav bandet ut skivan “Spegelapan”, och allt verkade gå som på räls. Ingen – inte ens bandmedlemmarna själva – kunde gissa att det skulle ta 12 år till nästa album.

2015 släpptes så äntligen albumet “Salt”, men albumet kom att få en något bitter eftersmak. I samband med inspelningarna av det nya albumet hoppade den ursprungliga medlemmen och gitarristen Johnny Smedberg av bandet, och albumet har därför beskrivits som det som spräckte Charta 77. Att så skulle vara fallet är dock inte bekräftat, utan kvarvarande bandmedlemmar har sagt att helt andra saker var bakgrunden till schismen. Att lägga ner bandet var dock aldrig något alternativ.

Både livealbum och studioalbum

Efter “SALT” 2015 verkade Charta 77 ha kommit ur en 13 år lång svacka, och nu var låtproduktionen på topp igen. 2016 släppte bandet albumet “Trodde vi skulle förändra världen” med 12 nyinspelade akustiska låtar. I samband med albumet släppte Per Granberg även boken ”Trodde jag skulle ändra världen, förändrade bara mig själv”, vilken närmast skulle kunna beskrivas som en memoar över hans liv. Boken utgjorde en slags komplement till ett antal utvalda låttexter där låtarnas betydelser fick mer utrymme.

“Trodde vi skulle förändra världen” gav blodad tand, och samma år släppte bandet livealbumet “SVETT” som spelades in live i Trondheim. Och albumet var verkligen ett livealbum helt utan pålägg eller reparationer eller repetitioner, vilket skapade en väldigt genuin känsla. Det enda som togs bort var egentligen tysta partier under spelningen och några mellansnack. Bandet var medvetna om att det förekom fel och att allt inte var perfekt – men det var precis så de ville ha det.

Nytt sound men ett innehåll vi känner igen

2017 släppte bandet ett nytt studioalbum som fick namnet ”Inget varar för evigt så har det alltid varit”, vilket var ett mer suggestivt album med inslag av hammondorgel och stora körer. Det nya soundet var visserligen nytt för Charta 77 publik, men bekräftade egentligen främst punkbandets unika karaktär som ett band som aldrig varit förutsägbart. Charta 77 har ända sedan 80-talet alltid valt att gå nya vägar och testa nya sätt att skapa musik.

Textmässigt låg “Inget varar för evigt så har det alltid varit” i linje med Charta 77 tidigare album, med en blandning av ganska djupa filosofiska och politiska tankar. I förhållande till “SALT” var texterna mer åt det vemodiga hållet. Två av singlarna – ”I en Annan Värld” (som gästades av Kerry Bomb från Malmöbandet The Headlines”) och ”Det Kommer Regn” kom snabbt att bli favoriter på Spotify och spelades flitigt av såväl nya som gamla fans.

Kommer det fler album framöver?

Huruvida det kommer fler album framöver är ingenting som Charta 77 avslöjat. Tidigare har dess grundare Per Granberg dock sagt att han vill att punkbandet ska minnas som ett bra liveband och att samarbetet med publiken under en spelning är oslagbart, varför ett nytt livealbum kanske inte skulle vara helt otippat. Dessvärre har Granberg drabbats av hälsoproblem som gjort att bandet tvingats ställa in flera spelningar i år, men Charta 77 har rest sig tidigare och gör det förhoppningsvis igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *