För att vara ett punkband så är det få förunnat att hålla på att spela i över 30 år. Några band lägger ner och för någon form av comeback senare, men Charta 77 har på ett eller annat sätt hållit liv i musiken under alla år. Visst är bandmedlemmarna utbytta och ibland välkomna tillbaka. För de stora eldsjälarna har ränderna inte gått ur och de har hela tiden hållit liv i det svenska punkbandet Charta 77.

Eldsjälar och grundare

Charta 77 grundades i Nyköping av Per Granberg, Martin Nordberg och Johnny Smedberg som alla var musiker med olika bandkonstellationer i bakgrunden. Det var och är Per Granberg som är gruppens huvudman och han har i över 30 år haft sällskap av Johnny Smedberg. Per Granberg startade även ett eget skivbolag under namnet Birdnest Records, ett skivbolag inriktad på punkmusik. För Per har ledordet alltid varit, bandet skall ha kul och inte bry sig om vad andra tycker.

Johnny Smedberg är den bandmedlem som tillsammans med Per har hängt i hela vägen från start och fram till 2015 då han tyckte att tankar och idéer runt musiken gick åt olika håll och han valde att hoppa av. Det var mycket som hände i gruppen mellan åren 2003 och 2015 då det var dags för en ny skiva. Huvudmannen per Granberg fick en allvarlig hjärnblödning, någon fick familj och barn och det var svårt att samla ihop gruppen musikaliskt igen.

Dagens bandmedlemmar i Charta 77

Efter Johnny Smedbergs avhopp 2015 har det inte funnits någon fast ny medlem utan bandet löser sina livespelningar och turnéer allt eftersom. Dagens medlemmar är förutom Per Granberg även Teijo Granberg som även spelade i bandet mellan 1994 och 2003 och kom tillbaka under 2011. Som tredje fasta medlemmen är Erik Ullvin som kom in så sent som 2017. Teijo spelar trummor och Erik Ullvin har keyboard och sång på sin lista. Per är mest flexibel på sång, gitarr och bas.

För att den senaste turnén efter skivsläppet “Inget varar för evigt så har det alltid varit”, som släpptes den 3 november 2017, skulle bli så bra som skivan var, så tog de in Stefan “Mongo” Enger och Janne Olsson på gitarr. På detta sätt gav de sig ut på turné och fick riktigt bra publikrespons och förlängde turnén med fler spelningar och på fler orter runt om i landet. Tack vare sitt musikaliska kunnande har bytet av bandmedlemmar fungerat bra.

Bandmedlemmar som har kommit och gått

Redan från första början och starten på Charta 77:s karriär så spelade Martin Nordberg trummor för bandet. Han var med i bandet under ca 5 år och ersattes 1987 av Leif Ekring. Leif hade hand om trummorna mellan 1987 och fram till 1994. Efter Leif Ekring slutat i bandet stod trummorna stilla till då per tog tag i det instrumentet igen. Det var svårt att hitta en ny trummis, en 2003 kom Johan Hultman och spelade trummor till 2011.

Micke Bergman kom in tidigt i Charta:s karriär, redan 1985 och spelade gitarr och sjön under ett år. Efter det tog Per över rollen för sången och Johnny Smedberg hade hela tiden spelat gitarr. På bas hade gruppen Gustaf Hielm mellan 1994 och 1995 en bas som Fredrik Wikman tog över mellan 1996 och 1999. Den sista basisten i raden var Mattias Söderlund som passade så bra i bandet att han spelade i hela 8 år.

Charta 77´s bandmedlemmar, musiker och artister

Det är inte många grupper som lyckas med det som Charta 77 har gjort, vara aktiva i mer än 30 år. Förutom en period när Per Granberg var sjuk, så har gruppen mer eller mindre spelat aktivt genom hela karriären. Per Granberg har givetvis varit den drivande personen både genom sin musikalitet, starten av bandet och det skivbolag som han startade tidigt och än i dag är ägare av. Charta 77 har en lång karriär och har haft många duktiga bandmedlemmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *