Året var 1986. Ett händelserikt och oroligt år. Det var året som Olof Palme blev mördad, Tjernobylolyckan sker och bandet Charta 77 släppte sin första singel, “Out it’s still dark”. Bandet hade redan gett ut två album så nu ville man testa hur marknaden för singelskivor var. Charta 77 bildades 1983 i Köping. Platsen är mer exakt nedanför trappan till dansgolvet i Köpings Folkets Park. De två som startade upp bandet var Per Granberg och Johnny Smedberg.

Ett långlivat punkband

Lite senare kom Martin Norberg med i bandet och nu var sättningen komplett med gitarr, bas och trummor. I och med det startade historien om ett av Sveriges mest långlivade punkband. De är i högsta grad aktiva fortfarande även om de under våren 2019 har drabbats av ett besvärligt sjukdomsfall. Singeln “Out it’s still dark” kom att bli den första i raden av bandets singlar. Det har hunnit bli 15 stycken med åren.

Den mest framgångsrika singeln hittills är “Världssamvetet” som kom att ligga på plats 40 på den svenska singellistan 1995. Låten fanns med på albumet “Tecken i tiden” som lyckades klättra upp ända till plats 34 på albumlistan. Det är en ansenlig rad skivor man har lyckats att spela in och en förutsättning har varit att ha ett skivbolag som stöttar. Man kan lugnt påstå att det inte är lätt att hitta ett skivbolag som är berett att satsa på punk

Birdnest Records

Det faktum att punk inte är kommersiellt gångbart för de stora skivbolagen föranledde bandets sångare och grundare Per Granberg att starta skivbolaget Birdnest Records för att ge ut punkmusik, inte minst den egna. På så vis har Per Granberg även blivit skivbolagsdirektör. Sammanlagt har Charta 77 givit ut 19 album och 15 singlar. Namnet Charta 77 har man lånat från den frihetsrörelse i forna Tjeckoslovakien som startade 1976. Charta 77 var namnet på ett dokument som skrevs under av 242 människor.

Charta 77 blev en politisk gruppering med Václav Havel som frontfigur, sedermera president i Tjeckoslovakien. Per Granberg följde utvecklingen tillsammans med sina kompisar och möjligen hela världen hur kommunismen till slut föll. Man skulle kunna tänka sig att det finns risk för sammanblandning av bandet och rörelsen men den tiden då det skulle kunna ske är förbi. Det är väl inte helt otroligt att bandet Charta 77 fick en hel del draghjälp i karriären av frihetsrörelsen.

Sjukdom ställer till det för bandet

Charta 77 gav ut albumet Spegelapan 2003, ett album som de själva var mycket nöjda med. De tog det lugnt med skivutgivningen och ansåg att det kunde få gå något eller några år till nästa skiva. Att det skulle dröja till 2015 till nästa album hade nog ingen tänkt sig, det kom många saker i mellan. 2009 fick Per Granberg en hjärnblödning och det tog flera år innan han kunde bidra till bandet.

Ungefär samtidigt hoppade trummisen Johan Hultman av bandet och en tid senare även gitarristen Johnny Smedberg. Albumet “Salt” släpptes till slut i oktober 2015. Nu var inte eländet slut där. Våren 2019 fick Per Granberg återigen en hjärnblödning och vårens spelningar får ställas in, troligen spelningarna i sommar också. Hjärnblödningen har uppstått på samma ställe så nu får kirurgerna göra om samma operation igen, förhoppningsvis med bättre metoder och material. bandets framtid är oviss.

Bandets singlar

Vill man höra bandets singlar så finns en hel del på Youtube bland annat “Vykort från Rio” och “Herrarna i sandlådan”. Dessutom har skivbolaget Birdnest Records gjort ett samlingsalbum som heter Charta 77 – Singlar 85-98. Det är en dubbel-CD som går att beställa på skivbolagets hemsida www.birdnest.se. Albumet innehåller betydligt mer än bara de 15 singlarna, totalt är det hela 40 spår att lyssna till, en guldgruva för dig som gillar punk från Köping.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *