Per Granberg är den drivande frontfiguren bakom punkbandet Charta 77 och i slutet av mars drabbades han av återigen av en hjärnblödning och genomgått en operation på sjukhus. Redan tidigare i karriären, för cirka tio år sedan kom den förta smällen för Per och hjärnblödningen gjorde att bandet med all rätt tog en paus till han var på benen igen. Denna gång berodde blödningen på att det gamla ingreppet behövde lagas. Per Granberg är på benen igen.

Inställda spelningar

Spelningarna som fick ställas in var de två som i god Charta anda skulle spelats i Fagersta och Gävle. Det blir spelningar för de som köpt biljetter och det blev KSM3 som hoppar in i Charta´s ställe och gjorde två grymma spelningar. Gott när musikfamiljen ställer upp för varandra. Charta kommer tillbaka på något sätt och i någon form och har för tillfället tagit beslutet att jobba i studion med olika projekt, men fler liveakter kommer!

Charta 77 hade även en bokad spelning på den så kallade Close-Up båten mellan Stockholm och Åbo i maj månad. En tvådagars konsert och festival med många av Sveriges bästa punk- och rockband. Ett härligt sätt att få se många av de mindre aktörerna ta sig upp på scen. Charta 77 beslutade att köra, men då Per Granberg fått sång-förbud eller åtminstone live-scens förbud, så var han ersatt på scenen av duktiga kollegor.

Ersättare till Per Granberg på Close-Up båten

För att göra något bra av saker som är mindre bra krävs det vänner och kolleger med solidaritet, kunskap och vilja av stål. Per Granberg beslutade att trots sin senaste operation följa med på båten Close-Up, men av naturliga själ inte ställa sig live på scen. Tillsammans tänkte de till och funderade på en variant, en variant som inte hade gjorts förut. Visst krävde den lite arbete och förberedelser men det var det värt.

Charta 77 gick helt enkelt ut och frågade sina vänner och musikkollegor om de ville ställa upp och göra en eller två tolkningar av Chartas låtar. Vännerna som ställde upp och gjorde konserten till en fantastisk upplevelse för publiken var fräcka Malin Sandberg från Världen brinner, den gode vännen Ola Aurell, sångaren i klassiska Asta Kask, Bonni Ponten, Adam Nilsson frontfigur i Tysta Mari och Insatsstyrkan samt Johan Johansson från KSM3 och Strindbergs

Per Granberg, upphovsmannen till punkgruppen Charta 77

Varför heter Charta 77 just Charta 77 kan man undra. Självklart var det en den arga starka folkrörelsen från dåvarande Tjeckoslovakien som inspirerade och fascinerade Per Granberg som ungdom hemma i Köping. Han har alltid spelat musik och efter lite olika omvägar bildade han bandet, som de döpte till Charta 77, tillsammans med Johnny Smedberg och Magnus Nordberg. De tog en del av kampviljan från Charta 77 till punkbandet. Namnet är kvar liksom bandet, även idag efter snart 30 år.

De har gett ut nästan 20 stycken fullängdsplattor där den första Välfärdens avfall kom 1984. Ett idag klassiskt album, en raritet. Inspelat hemma hos Per i garaget och tryckt i ungefär 1000 exemplar. Skivorna kostade då 20 kr styck, var lite svårsålda men idag går de knappt att få tag på. skivan SALT som kom 2015, efter flera års uppehåll då Per Granberg fått sin första hjärnblödning, blev ett splittrande album. Vännen och bandmedlemmen Johnny Smedberg valde att sluta.

Charta 77 idag

Att vara punkare, musiker och skivbolagsägare är inte lätt. Grabbarna i Charta 77 har i över 30 års tid och i olika konstellationer spelat och producerat musik ihop. De håller på än, den kreativa andan tar inte slut och många är vi glada för det. Dock har de valt att ta steget in i studion och avvakta med fler livespelningar på grund av Per Granbergs hälsa. Hälsan och familjen går alltid först, men strax därefter kommer bandet, Charta 77.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *