I Folkets Park i Köping, under året 1983, hade Per Granbergs bandmedlemmar nyss gått skilda vägar. Granberg träffade då Johnny Smedberg, som även han letade efter en ny tillhörighet, och de båda började diskutera om att starta upp ett nytt band. Detta blev till verklighet när de kontaktade Martin Nordberg och grundade bandet som efter det har släppt flera framgångsrika album. Att det här skulle bli ett av de mest långlivade banden i svensk musikhistoria anade ingen.

Eget skivbolag

Per Granberg som är förgrundsgestalten i bandet valde att starta sitt eget skivbolag, för att på så sätt kunna ge ut sin musik. Skivbolaget heter Birdsnest Records, och man fokuserar på punkgenren. Anledningen till detta initiativ från Granberg var att Charta 77 inte lyckades få avtal med något annat bolag. Charta 77 med Granberg i spetsen insåg tidigt fördelarna med att ge ut musik under eget styre, då man inte behövde ta hänsyn till andras åsikter.

Hela bandet ansåg gemensamt att det viktigaste när det gäller musik är att ha friheten att gå sin egen väg, för att på så sätt inte behöva ge avkall på det man tycker är viktigt. Detta har också märkts tydligt under årens gång då bandet flertalet gånger bytt genre, från punk och rock till pop. Varje bandmedlems unika bakgrund och musikintresse fick chansen att göras hörd, genom att man valde att inte stöpas i en fixerad form.

Album och låtar

Charta 77 är alltså ett av det mest långlivade punkbanden i svensk musikhistoria, och har under årens gång släppt flera uppskattade låtar och album. Ett av deras mest framgångsrika album var Tecken i tiden som släpptes 1995. Detta album blev mycket populärt och hamnade på 34:e plats på den svenska albumlistan. En av deras bästa singlar från samma album blev också mycket prisad och hamnade på plats 40 på singellistan. Mellan åren 1983-2017 har bandet släppt över 15 album.

I bandets 30-åriga karriär har flertalet låtar inom punkgenren blivit kända för allmänheten. Många av bandets album kommer från live-spelningar, vilket alltid uppskattas då musik från en live-konsert anses vara helt annorlunda än ett studioalbum. Att höra publikens jubel i bakgrunden bidrar till den storslagna känslan. Liksom hos många andra punkband präglas Charta 77:s musik till viss del av politiska budskap. Detta märks exempelvis i låtar som Välfärdens fall, Hobbydiktatorn, Trodde vi skulle ändra världen med flera.

Motsättningar i bandet

2015 valde gitarristen Johnny Smedberg att lämna bandet, efter att det hade uppstått flera motsättningar mellan medlemmarna. Det var inget personligt eller bråk mellan dem utan det handlade om musiken som skulle spelas in. De som lämnade bandet mellan 2015-2017 har efter Charta 77 varit en del av andra band och projekt. Men Charta 77 har inte slutat spela musik för att vissa valt att lämna, utan de kör på ändå med samma omisskänneliga stil.

Per Granberg har vid sidan av musiken även flera andra projekt. Det finns många saker i Köpingsområdet som förknippas med gruppen, bland annat ett mikrobryggeri och en musikklubb. Granbergs privata projekt präglas precis som Charta 77 av inställningen att man ska sätta sin egen stämpel på saker och ting, och strunta i vad andra tycker. Detta är förmodligen anledningen till bandets stora framgångar och popularitet – de kör sitt eget race och gör inte avkall på konsten.

Per Granbergs sjukdom

Under åren har Per Granberg genomgått två olika operationer, som har berott på hjärnblödningar. Den senaste gången Granberg hade en hjärnblödning var i mars 2019, vilket ledde till att de fick ställa in de kommande spelningar. Han blev mycket allvarligt sjuk, och fick opereras för andra gången för samma symptom. Det som hände var att den gamla hjärnblödningen som skedde för tio år sedan återigen hade gått upp. Men enligt källor från bandet mår Granberg idag bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *