Per Granberg är en svensk sångare, gitarrist, basist och låtskrivare. Han föddes 19 september 1965 i Uppsala. Tillsammans med Johnny Smedberg och Martin Norberg, bildade Per 1983 punkbandet Charta 77, efter att hans tidigare band N.O.S. hade splittrats. I början av 80-talet startade Per punkskivbolaget Birdnest Records. Tanken var att han under namnet endast skulle ge ut sin egen musik, men efterhand började Birdnest även ge ut andra artister. De flesta album av Charta 77 har getts ut på bolaget.

Utanförskap, tillhörighet och Charta 77

Redan under mellanstadiet fanns en dröm om att stå på scen, men Per Granberg kände att han inte riktigt passade in och valde medvetet ett utanförskap. Punken lockade honom både med en tillhörighet och ett utanförskap; en tillhörighet till vännerna, men en känsla av att vara utanför samhället. Som tonåring i hemstaden Köping följde Per utvecklingen av den politiska rörelsen Charta 77. Han imponerades av rörelsen och skriv en låt med arbetsnamnet, ”Charta 77”.

Det blev ingen färdig låt, utan Charta 77 användes istället som bandnamn. Debutalbumet ”Välfärdens fall” släpptes 1984 på det egna skivbolaget, Birdnest Records. Det stora genombrottet kom först på 90-talet när punkbandet Strebers förlorade sin trummis i en bilolycka och en hyllningsturné gick genom Sverige. Flera punkband tog sig in på topplistorna, däribland Dia Psalma och De lyckliga kompisarna. Charta 77:s album ”Tecken i tiden” klättrade 1995 upp på 34:e plats på albumlistan i Sverige.

Världens mest hypade band

År 1999 fick Per idén till en punkmusikal med titeln, ”Sagan om världens mest hypade band”. Hela musikalen skrev och producerades av Per själv, men låtarna framfördes av Charta 77. Albumet släpptes 2000, och bland annat Stefan Sundström är gästartist på två låtar. Världens mest hypade band är ett fiktivt band där historien börjar med att bandet bildas till att sångaren dör en tragisk död. Planer fanns på att göra film av musikalen, men istället blev det en radioteater i P3.

Tillsammans med sin fru, Lotta, öppnande Per 2004 musikkrogen, Ögir Mat & Musik, i Köping. Paret hade köpt en gammal lagerlokal vid Köping station redan 1999, men varit osäkra på vad de skulle göra med den. Det var inte först förrän Lotta förlorade jobbet som de bestämde sig för att satsa på Ögir. Förutom olika musikaliska evenemang och servering av mat, har man också dryckesprovningar, föreläsningar och revyer. År 2008 blev Per delägare i ett av Sveriges minsta bryggerier, Västra Mälardalens Bryggeri.

Pers liv förändras

År 2010 förändrades Pers liv då han drabbades av en stroke. Vid tillfället befann han sig på Ögir. Först drabbades han av yrsel, sedan började det domna i kroppen och huvudet värkte extremt. Han hann säga till sin fru att ringa efter ambulans innan han tuppade av. Därefter mindes han ingenting förrän han vaknade upp några dagar senare på sjukhuset i Uppsala. Då hade han opererats. Veckorna efter blev väldigt ansträngande för hjärnan, vilket resulterade i en enorm trötthet.

Tiden gick och Per brottades med ångest och depression, och hade svårt för att träffa folk. Han fick hjälp av en läkare som föreslog att han skulle ändra sina matvanor, vilket han gjorde. Tillsammans med regelbunden träning, långsammare tempo och mindre jobb mådde han bättre. År 2016 kom han ut med boken ”Trodde jag skulle ändra världen, men förändrade mig själv”. Boken består av Pers låttexter och berättelserna om hur de kom till.

Nytt album och nya bakslag

Efter 32 år meddelade Johnny Smedberg 2015 att han tänkte sluta i Charta 77. Samma år släppte bandet albumet ”Salt”, det första sedan ”Spegelapan”, från 2004. Johnny ville aldrig göra skivan, så den gjordes klart med andra musiker. I mars 2019, drabbades Per av ännu en hjärnblödning och fick opereras igen. Charta 77 hade inbokade spelningar i april, men kunde inte genomföra dem. Per tog sig dock tillbaka och i maj var Charta 77 tillbaka på scen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *